





Immediate Life Support instructor course Programme

Session one – Morning

Time		Learning outcomes
08:30 15 min	Registration Faculty meeting	
08:45 15 min	Introduction and meet your mentor	Course Director provides a course overview clearly defining the course content and anticipated outcomes
09:00 40 min	Lecture: Adult learning Delivery method – lecture	 By the end of this session the candidates should be able to: describe their own personal learning, recognising the differences in learning styles think of ways of planning structured teaching and learning to suit a variety of learning styles
09:40 15 min	Equipment update Delivery method – small group workshop	By the end of this session the candidate should be familiar with the manikins and defibrillators used during the course
09:55 15 min	Skills Teaching: Delivery method using slide set 2: Facilitator opens with overview of skills teaching including the learning conversation and continuous assessment	 By the end of this session the candidates should be able to: understand the principles of using an outcome based assessment approach describe the term "the learning conversation
10:10 15 min	Refreshment break	1
10:25 15 min	Skills teaching: Delivery method: faculty demonstration of bag valve mask ventilation	 By the end of this session the candidates should be able to: describe and apply the four stage approach to skills teaching discuss the main educational features of the four stage approach to skills teaching.
10:40 120 min	 Skills teaching practice stations 15 min per candidate to include set up, delivery, assessment, feedback and closure. 5 min per candidate for feedback. 	Practice skills teaching and assessment in groups (maximum group size – six candidates)
12:40 30 min	Lunch/ Faculty meeting	1







Session two – Afternoon

Time		Learning outcomes	
13:10 10 min	Mentor meeting	To review candidates' feedback on their performance in session one, and to plan their learning for session two	
13:20 25 min	Simulation teaching: Introduce session and state learning outcomes. Faculty can use either A-E scenario or cardiac arrest for demonstration. Demonstration and critique using slide set 4 Roles required: Instructor Candidate Group member x 2-3	 By the end of this session the candidates should be able to: discuss the application of role play and simulation teaching recognise the important features of role play and simulation in resuscitation teaching organise and participate in role plays and simulations demonstrate feedback by undertaking the learning conversation 	
13:45 90 min	Simulation teaching: A-E approach 10 min per candidate to include set, dialogue, feedback and closure. 3 min for faculty feedback.	 By the end of this session the candidates should be able to: apply the above scenario and role play learning outcomes be familiar with assessment learning tools develop an understanding of using a criterion referenced approach in the assessment of developing competence in a skill. (Maximum group size – six candidates). 	
15:15 10 min	Refreshment break		
15:25 90 min	Simulation teaching: cardiac arrest 10 min per candidate to include set, dialogue, feedback and closure. 3 min for faculty feedback.	 By the end of this session the candidates should be able to: apply the above scenario and role play learning outcomes be familiar with assessment learning tools develop an understanding of using a criterion referenced approach in the assessment of developing competence in a skill practice the learning conversation 	
16:55 15 min	The role of the ILS instructor Delivery method: discussion using slide set 5.	 By the end of this session the candidates should be able to: fully understand the role of the ILS instructor on the ILS provider course understand the need to keep a logbook of their ILS instructor activity understand the process for recertification. 	
17:10 20 min	Faculty meeting		
17:30	Individual feedback and results for candidates from mentors		
Course closure and evaluation			