



## Immediate Life Support instructor course Programme

## Session one – Morning

Time		Learning outcomes
<b>08:30</b> 15 min	Registration Faculty meeting	
<b>08:45</b> 15 min	Introduction and meet your mentor	Course Director provides a course overview clearly defining the course content and anticipated outcomes
<b>09:00</b> 40 min	<b>Lecture</b> : Adult learning Delivery method – lecture	<ul> <li>By the end of this session the candidates should be able to:</li> <li>→ describe their own personal learning, recognising the differences in learning styles</li> <li>→ think of ways of planning structured teaching and learning to suit a variety of learning styles</li> </ul>
<b>09:40</b> 15 min	Equipment update Delivery method – small group workshop	By the end of this session the candidate should be familiar with the manikins and defibrillators used during the course
<b>09:55</b> 15 min	Skills Teaching: Delivery method using slide set 2: Facilitator opens with overview of skills teaching including the learning conversation and continuous assessment	<ul> <li>By the end of this session the candidates should be able to:</li> <li>✓ understand the principles of using an outcome based assessment approach</li> <li>✓ describe the term "the learning conversation</li> </ul>
<b>10:10</b> 15 min	Refreshment break	
10:25 15 min	Skills teaching: Delivery method: faculty demonstration of bag valve mask ventilation	<ul> <li>By the end of this session the candidates should be able to:</li> <li>→ describe and apply the four stage approach to skills teaching</li> <li>→ discuss the main educational features of the four stage approach to skills teaching.</li> </ul>
<b>10:40</b> 120 min	Skills teaching practice stations15 min per candidate to include set up, delivery, assessment, feedback and closure. 5 min per candidate for feedback.	Practice skills teaching and assessment in groups (maximum group size – six candidates)
<b>12:40</b> 30 min	Lunch/ Faculty meeting	





## Session two – Afternoon

Time		Learning outcomes		
13:10 10 min	Mentor meeting	To review candidates' feedback on their performance in session one, and to plan their learning for session two		
<b>13:20</b> 25 min	Simulation teaching: Introduce session and state learning outcomes. Faculty can use either A-E scenario, cardiac arrest or sick child scenario for demonstration. Demonstration and critique using slide set 3 Roles required: -/ Instructor -/ Candidate -/ Group member x 2-3	<ul> <li>By the end of this session the candidates should be able to:</li> <li>-/ discuss the application of role play and simulation teaching</li> <li>-/ recognise the important features of role play and simulation in resuscitation teaching</li> <li>-/ organise and participate in role plays and simulations</li> <li>-/ demonstrate feedback by undertaking the learning conversation</li> </ul>		
<b>13:45</b> 90 min	Simulation teaching: A-E approach 10 min per candidate to include set, dialogue, feedback and closure. 3 min for faculty feedback.	<ul> <li>By the end of this session the candidates should be able to:</li> <li>apply the above scenario and role play learning outcomes</li> <li>be familiar with assessment learning tools</li> <li>develop an understanding of using a criterion referenced approach in the assessment of developing competence in a skill.</li> <li>(Maximum group size – six candidates).</li> </ul>		
<b>15:15</b> 10 min	Refreshment break			
<b>15:25</b> 90 min	Simulation teaching: cardiac arrest/ second sick child ABCDE 10 min per candidate to include set, dialogue, feedback and closure. 3 min for faculty feedback.	<ul> <li>By the end of this session the candidates should be able to:</li> <li>apply the above scenario and role play learning outcomes</li> <li>be familiar with assessment learning tools</li> <li>develop an understanding of using a criterion referenced approach in the assessment of developing competence in a skill</li> <li>practice the learning conversation</li> </ul>		
<b>16:55</b> 15 min	The role of the ILS/PILS instructor Delivery method: discussion using slide set 4.	By the end of this session the candidates should be able to: → fully understand the role of the ILS/PILS instructor on the ILS/PILS provider course → understand the need to keep a logbook of their ILS/PILS instructor activity → understand the process for recertification.		
<b>17:10</b> 20 min	Faculty meeting			
17:30	Individual feedback and results for candidates from mentors			
	Course closure and evaluation			